Προγεννητική Αγωγή

Share it:

Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψηΚάθε ζευγάρι που ενώνει τα βήματά του με οδηγό την Αγάπη, εύχεται να ζήσει την ευτυχία και την δημιουργία μιας ωραίας οικογένειας με παιδιά υγιή, χαρούμενα, δημιουργικά, χαρισματικά.

Από πότε να αρχίσουμε την ανατροφή του παιδιού; Από πότε να μεριμνήσουμε για την υγεία του, τον καλό του χαρακτήρα, την εξυπνάδα του, την εγχάραξη μέσα του αισιοδοξίας, χαράς και των Αξιών της ζωής; Εννέα μήνες πριν από τη γέννησή του, απαντάει ο Σωκράτης αλλά και η σύγχρονη επιστήμη. Mετά τη γέννηση είναι ήδη αργά! Το παιδί με όλα του τα όργανα, είναι σχηματισμένο. Το παιδί που γεννιέται είναι ήδη εννέα μηνών. Οι Κινέζοι μετρούν την ηλικία από τη σύλληψη! Στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη μέριμνα της Πολιτείας ήταν να καθοδηγήσει τα ζευγάρια για τη δημιουργία υγιών και ωραίων απογόνων.

«Οι νέοι, προπαντός στο διάστημα της τεκνοποιίας, πρέπει να προσέχουν ώστε να μην πράττουν τίποτε που θα βλάψει την υγεία τους, τίποτε επίσης το βίαιο ή άδικο... διότι αυτά αποτυπώνονται στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών τους» (Πλάτωνος, Νόμοι ΣΤ’).

«Οι έγκυοι πρέπει να μη ζουν με πάθη και λύπες αλλά με τιμή, χαρά, πραότητα και καλή ψυχική διάθεση» (Πλάτωνος, Νόμοι Ε’)

«Η διάνοιά τους πρέπει να είναι ήρεμη, διότι κατά την κύηση τα παιδιά απορροφούν τη ζωή από την έγκυο, όπως τα φυτά από τη γη» (Αριστοτέλους, Πολιτικά).

 

progennitiki agogi eugonia 4

 

Έρευνες της Ιατρικής, Γενετικής και Ψυχολογίας στον κόσμο έφεραν ένα νέο φως στην προγεννητική ζωή από τη σύλληψη έως τη γέννηση, και τόνισαν την ύψιστη σημασία της για την υγεία, την ψυχική ισορροπία και δημιουργικότητα του παιδιού που θα γεννηθεί, αυριανού ενηλίκου, σε όλες τις ηλικίες.

Απ’ αυτό το πρώτο περιβάλλον στο πρώτο μικρό «σύμπαν» της μητρικής κοιλίας, από τα «υλικά», φυσικά, ψυχικά και πνευματικά, που ο σχηματιζόμενος άνθρωπος θα δεχθεί από τους γονείς την ώρα της σύλληψης και από τη μητέρα προπαντός στους εννέα μήνες της κυοφορίας, εξαρτάται η υγεία του, η ψυχική ισορροπία του, η χαρά του για τη ζωή, η ικανότητα της ψυχής του να προσφέρει και να δεχθεί την Αγάπη, η νοημοσύνη, τα ταλέντα, οι χάρες, οι αρετές του ή η έλλειψή τους, με δύο λόγια: η φυσική, ψυχική και πνευματική του κατάσταση κατά την μεταγεννητική του ζωή, στο μεγάλο σύμπαν όπου θα ζήσει!

Γιατί όμως άραγε αυτή η προγεννητική περίοδος της ζωής είναι τόσο σημαντική, ώστε να προκαθορίζει την υγεία, τη νοημοσύνη, την ψυχική και κοινωνική ιδιοσυστασία του ανθρώπου, ακόμη και στην ενήλικη ζωή του; Επειδή σε αυτή τη σύντομη περίοδο των εννέα μηνών χτίζεται από τις ρίζες του, από την αρχή, όλος ο οργανισμός της νέας ύπαρξης, όλα τα όργανα, ανάμεσα σε αυτά και τα πιο ευγενή, νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, κυκλοφορικό, καρδιά αλλά και το οστεϊκό σύστημα δομούνται, στα θεμέλιά τους. Το αίμα της μητέρας, είναι η πρώτη ύλη της δόμησης του παιδιού, πρέπει λοιπόν να του προσφέρει όλα τα χρήσιμα στοιχεία. Σημαντική είναι για αυτό η υγιεινή διατροφή της εγκύου αλλά και η εσωτερική της γαλήνη και χαρά. Και αυτό διότι άλλες ορμόνες εκκρίνονται στο αίμα όταν ο άνθρωπος είναι χαρούμενος, αισιόδοξος και ευτυχής (οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη, οι «ορμόνες της αγάπης», που επιτρέπουν τη σωστή διάπλαση του εμβρύου, εξηγεί ο Dr. Michel Odent) και άλλες που καταστρέφουν στοιχεία, όταν είναι δυστυχής και απαισιόδοξος (η αδρεναλίνη, οι κατεχολαμίνες).

 

progennitiki agogi eugonia 3

 

Μέσα από τις ορμόνες της μητέρας επαναλαμβάνονται σε αυτό οι ίδιες ψυχικές καταστάσεις της και του δημιουργούν ήδη προδιαθέσεις για μια ίδια ψυχοσύνθεση, λυπημένη, απαισιόδοξη, νωχελική, τεμπέλικη ή χαρούμενη, αισιόδοξη, εργατική, δημιουργική, ως πρώτα ισχυρά εντυπώματα.

Γι’ αυτό ο γυναικολόγος Μichel Odent, μεγάλος ερευνητής και συγγραφέας της εποχής μας, βεβαιώνει: «Δεν υπάρχει σπουδαιότερη προτεραιότητα από την ορθή διατροφή και την ευδιάθετη ψυχική κατάσταση της εγκυμονούσας». Το παιδί στη μήτρα όμως δομείται, όχι μόνο με το αίμα και τις ορμόνες αλλά και με τις ενέργειες της μητέρας του, που παράγονται από τις εναλλασσόμενες εντυπώσεις, σκέψεις, συγκινήσεις και βιώματά της. Η λύπη και αγωνία της διαταράσσουν την αρμονική δόμηση των οργάνων του, ενώ η χαρά, γαλήνη, αγάπη, ελπίδα και αισιοδοξία της αποτελούν το πιο κατάλληλο δομικό υλικό για το σχηματισμό προπαντός του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος, του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού του και όλων των οργάνων του παιδιού. Τα θετικά συναισθήματα και εντυπώσεις τροφοδοτούν αδιάλειπτα με όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία το έμβρυο ώστε να δομηθεί τέλεια και ολοκληρωμένα ο σκελετός του, τα όργανά του και τα εγκεφαλικά κέντρα.

 

progennitiki agogi eugonia 1

 

Αντίθετα, όταν κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα στη μητέρα, η τροφοδοσία του εμβρύου είναι ασυνεχής και η ροή των στοιχείων στα κέντρα και τα όργανά του είναι διακοπτόμενη, με αποτέλεσμα την ελλιπή δόμησή τους.

Αν για ένα χρονικό διάστημα η τροφοδοσία του εμβρύου δεν είναι συνεχής, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε ατελή έως και προβληματική ανάπτυξη του νέου οργανισμού και ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα. Ύψιστης σπουδαιότητας είναι η σωστή δόμηση του εγκεφάλου του εμβρύου. Κατά τους εννέα μήνες της κύησης η νέα μητέρα θεμελιώνει τον σκελετό και τα όργανα του εμβρύου, χρησιμοποιώντας τα υλικά που είχε συγκεντρώσει στους εννέα μήνες που προηγήθηκαν της κύησης. Παράλληλα, σκέψεις, ιδέες, νοοτροπία, συναισθήματα, βιώματα της μέλλουσας μητέρας – και μέσα από αυτήν και του πατέρα και του περιβάλλοντος – αποτελούν συγχρόνως πληροφορίες.

Έτσι τα αναπτυσσόμενα κύτταρα του μελλογέννητου, ενώ σχηματίζονται, συγχρόνως πληροφορούνται το καθετί, μέσα από συνεχείς εγγραφές στην κυτταρική τους μνήμη, οι οποίες, ως αληθινά εντυπώματα, δομούν τον ψυχισμό του και χαράσσουν το χαρακτήρα του αποτελούν προγράμματα για τη μεταγεννητική ζωή του, ως παιδιού και ως ενηλίκου. Απαισιόδοξες σκέψεις, άγχη ή μελαγχολία της μητέρας του δημιουργούν ψυχοσύνθεση νευρική ή μελαγχολική και χαρακτήρα δύσθυμο και απαισιόδοξο, μειώνουν την επιθυμία του για ζωή και επικοινωνία, συχνά αποτελούν εστία μελλοντικής επιθετικότητας, αντικοινωνικότητας ή αυτοκαταστροφής. Η αισιοδοξία, η ελπίδα, η αγάπη, η ευδιάθετη και χαρούμενη ζωή της μητέρας του, ο δυναμισμός της και η ηρεμία της εγχαράσσουν βαθιές εγγραφές ενός χαρακτήρα αισιόδοξου, χαρούμενου και δημιουργικού, δυναμικού και ήρεμου, μέσα από τον οποίο θα μπορέσει αργότερα να αναπτύξει κοινωνικότητα, ειρηνική διάθεση και τις έμφυτες χάρες και κλίσεις του.

 

progennitiki agogi eugonia 2

 

Έρευνες απέδειξαν ότι το έμβρυο είναι μια έλλογη συνειδητή ύπαρξη ήδη από την πρώτη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο. Έχει αισθήσεις, συναισθήματα, μνήμη.

Όλα όσα σκέπτεται, αισθάνεται και δέχεται μέσα της η μητέρα και μέσα από αυτήν ο πατέρας και το περιβάλλον, το έμβρυο τα αισθάνεται και τα ζει την ίδια στιγμή μαζί της! Έχει ήδη αποδειχθεί ότι το έμβρυο αισθάνεται το χάδι της μητέρας, του πατέρα επάνω από την κοιλιά, ότι ακούει τους ήχους, τη μουσική, τον καρδιακό παλμό, τη φωνή της μητέρας, του πατέρα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι αισθάνεται την αγάπη προς αυτό μητέρας και πατέρα και αγκαλιά, ενώ η αδιαφορία τους, η έλλειψη από τους γονείς επιθυμίας γέννησής του είναι η πιο τραγική του εμπειρία, που θα του δυσκολέψει όλη τη ζωή. Οι εικόνες, οι σκέψεις, οι ιδέες που η μητέρα τρέφει μέσα της, εμποτισμένες από τη συγκίνησή της και μάλιστα σε σχέση με το παιδί της, το επηρεάζουν, το μορφοποιούν. Η έγκυος γυναίκα είναι μορφοποιός! Η σύγχρονη επιστήμη εξηγεί ότι αυτή η άμεση επίδραση της μητέρας προς το παιδί γίνεται μέσα από τους νευρώνες-καθρέφτες, τους κοινωνικούς νευρώνες του εγκεφάλου του παιδιού, που έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να μιμούνται, να αντανακλούν και «να καταγράφουν», «να καθρεφτίζουν» ό,τι προέρχεται από την μητέρα με την οποία το παιδί άμεσα συνδέεται σωματικά και ψυχικά.

 

progennitiki agogi

 

Η ψυχολογία της μητέρας γίνεται βιολογία στο έμβρυο. Και αυτό γιατί σώμα και ψυχισμός είναι αλληλένδετα.

H επανάσταση στις αντιλήψεις έρχεται από την Γενετική Επιστήμη και τον σύγχρονο κλάδος της Επιγενετικής, που έχει απομακρυνθεί από την παλαιά αντίληψη της μονοκρατορίας των γονιδίων και δέχεται ότι το περιβάλλον της μήτρας, (δηλ. σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα, μητέρας και πατέρα, ήχοι, εικόνες, μουσική, διατροφή και φυσική ζωή της μητέρας), υπερισχύουν στην διαμόρφωση της υγείας, του χαρακτήρα, των ιδιοτήτων, ικανοτήτων, χαρισμάτων του παιδιού που θα γεννηθεί και του ενηλίκου, στον οποίο το παιδί αυτό θα διαμορφωθεί διότι το περιβάλλον κι όχι τα γονίδια καθορίζουν την φυσική και ψυχοπνευματική ιδιοσυστασία του παιδιού.

Οι μέλλοντες γονείς, φροντίζοντας να προσφέρουν στο μελλογέννητο παιδί τους τις καλύτερες συνθήκες για την αρμονική του διάπλαση δεν μεριμνούν μόνο για το μωρό που θα γεννηθεί, αλλά και για τον ενήλικο άνθρωπο του αύριο, για την κοινωνία του μέλλοντος. Πόσο αναγκαίο είναι να προσφέρουμε στους νέους στην σχολική ήδη περίοδο και στα ζευγάρια αυτή την πληροφόρηση. Γιατί αυτοί είναι οι βασικοί πρώτοι παιδαγωγοί του παιδιού τους και η αγωγή που έχουν να εφαρμόσουν είναι απλά ο υγιεινός, θετικός αισιόδοξος, απλός τρόπος της ζωής και η γεμάτη αγάπη επικοινωνία μεταξύ τους και με το μελλογέννητο παιδί τους. Το πιο πολύτιμο, ανέξοδο και εύκολο δώρο τους προς αυτό, για όλη του τη ζωή. Αυτή είναι η Προγεννητική Αγωγή. Μια αγωγή που θα ευνοήσει τη βελτίωση της νέας γενιάς.

 

Πηγή: Προγεννητική Αγωγή για υγιή παιδιά και ειρηνική κοινωνία. Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη. Για τον παιδαγωγικό ρόλο των γονιών, δημιουργών της Νέας Ζωής.

Dr Μ.Οdent, Dr. A. Masson, Dr Τomatis, Frans Veldmann, Dr Τ. Verny, Dr. R.Linder, Dr. Janus, Δρ. Αθ. Καυκαλίδης, Γ. Πασχαλίδης Αθανάσιος Καυκαλίδης, «Η γνώση της μήτρας»

Μ. Α. Βertin, «Φυσική Προγεννητική Αγωγή, μια ελπίδα για το παιδί, την οικογένεια, την κοινωνία»
Gerald Hüther «Το περιβάλλον της μήτρας μετέχει στην διαμόρφωση του DNA»

AMED Logos DRAFT 7

 

alkyoni logo

 

logo nutrilove

 

iyp lg

© Copyright 2020 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki