Mητρικός Θηλασμός

Share it:

Δεκαπέντε (15) συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και θα σας μυήσουν στα μυστικά του μητρικού θηλασμού.

 

Πως μπορώ να αυξήσω την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Τις περισσότερες φορές, η ανεπάρκεια του γάλακτος οφείλεται σε ανεπαρκές άδειασμα του μαστού από το παιδί. Θήλαζε το παιδί όσο πιο συχνά γίνεται και άδειαζε τελείως το μαστό με το χέρι ή με τη βοήθεια θήλαστρου. Το επιπλέον γάλα για να μην το πετάξεις, μπορείς να το διατηρήσεις σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή και σακουλάκια φύλαξης στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Στο τέλος κάθε θηλασμού, βάλε χλιαρές κομπρέσες στο στήθος για 3-5 λεπτά, κάνοντας μαλάξεις ξεκινώντας από τη βάση και τελειώνοντας με τη θηλή. Οι χαλαρωτικές ασκήσεις, ένα ζεστό αρωματικό μπάνιο και η απαλή μουσική θα σε ηρεμήσουν και θα σε κάνουν να απολαύσεις την τελετουργία του μητρικού θηλασμού.

 

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου πεινάει;

Κάθε νεογέννητο έχει το δικό του τρόπο να δείχνει την πείνα του. Όσο πιο κοντά βρίσκεστε με το μωρό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αποκωδικοποιήσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι πεινάει. Τα σημεία αυτά είναι συνήθως το πιπίλισμα των δακτύλων του, οι κινήσεις των άκρων, το στριφογύρισμα του κεφαλιού σαν να ψάχνει κάτι, το ζωηρό βλέμμα και τέλος το κλάμα. Καλό θα είναι να διακρίνετε έγκαιρα τα σημάδια της πείνας και το βάλετε στο στήθος προτού ξεκινήσει να κλαίει. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη σχέση με το βρέφος αλλά και σε πιο επιτυχημένο θηλασμό.

 

Πρέπει να το ξυπνάω για να φάει;

Για το πρώτο διάστημα δεν πρέπει τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων από την έναρξη του θηλασμού μέχρι την έναρξη του επόμενου, να ξεπερνούν τις τέσσερις (4) ώρες. Έτσι αν το νεογνό κοιμάται βαθιά ξύπνησέ το, άλλαξε την πάνα του, ξεσκέπασε το ή γαργάλισε του τις φτέρνες για να ξυπνήσει. Αν έχουν περάσει οι τέσσερις (4) ώρες από τον τελευταίο θηλασμό θα το ξυπνάς ακόμη και την νύχτα, αν εξακολουθεί να κοιμάται.

 

Πρέπει να το ζυγίζω συχνά;

Εφόσον όλα πάνε καλά, είναι αρκετό ένα ζύγισμα την εβδομάδα.

 

Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει;

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Συνήθως κυμαίνεται από 20 – 40 γραμμάρια την ημέρα. Περισσότερο βάρος παίρνουν τα αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια.

 

myholydays maternity

 

Το μωρό μου δείχνει διαρκώς κοιμισμένο και δεν ξυπνάει εύκολα για φαγητό.

Ορισμένα μωρά είναι λιγότερο ζωηρά από άλλα. Ένας λόγος που δείχνει υπνηλία είναι αν του φοράς πολλά ρούχα, αφού η ζεστασιά κοιμίζει. Έτσι φρόντισε όταν είναι η ώρα να φάει να το ξεντύσεις κάπως, εκθέτοντας του την κοιλιά στον αέρα ή γαργαλώντας του τις πατούσες. Αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα μέτρα και ειδικά αν το βρέφος δεν παίρνει βάρος ή έχει πυρετό, συμβουλέψου αμέσως τον παιδίατρο.

 

Γιατί ενώ ήταν αρχικά ήσυχο τώρα έχει πονάκια και ανησυχία;

Αν η ανησυχία συνοδεύεται από γουργούρισμα της κοιλιάς, κλάμα, αφρώδη κόπρανα και μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους, ίσως οφείλεται στο ότι κατά τον θηλασμό, καταπίνει πολλή λακτόζη. Αυτό παρατηρείται όταν στο νεογέννητο προσφέρονται εναλλάξ και οι δύο μαστοί, χωρίς πρώτα να αδειάσει τελείως ο πρώτος. Έτσι το μωρό παίρνει πολλή λακτόζη (που βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα στο γάλα που βγαίνει στο τέλος του θηλασμού) και λίγο μόνο λίπος. Η λακτόζη είναι αυτή που προκαλεί τους κολικούς. Η αντιμετώπιση που συνίσταται είναι να του προσφέρεις κατά τον θηλασμό μόνο τον έναν μαστό, μέχρις ότου να σιγουρευθείς ότι αδειάζει τελείως και μόνο τότε να του δώσεις για λίγο από τον δεύτερο.

 

Ενώ μέχρι τώρα έδειχνε να χορταίνει στο στήθος, τώρα δεν του φτάνει και θέλει να θηλάζει πιο συχνά. Τι φταίει;

Αυτό παρατηρείται αρκετά συχνά και δε χρειάζεται να σε ανησυχεί. Για ένα περίεργο λόγο, γύρω στην 3η και 6η εβδομάδα καθώς και στους τρεις (3) μήνες ζωής, το βρέφος δείχνει ξαφνικά να μην ικανοποιείται στο στήθος και να χρειάζεται περισσότερο γάλα. Μην κάνεις το λάθος να του δώσεις ξένο γάλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι το θηλάζεις πιο συχνά. Η κρίση αυτή περνάει μετά από τρείς (3) - τέσσερις (4) ημέρες και το βρέφος επανέρχεται στους προηγούμενους ρυθμούς σίτισης.

 

newbornbaby breastfeed myholydays

 

Γιατί πνίγεται με το γάλα μου;

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λαιμαργία του μωρού, είτε σε υπερβολική ροή του γάλακτος από το στήθος λόγω μεγάλης παραγωγής. Αν συμβαίνει αυτό, βγάλε πρώτα λίγο γάλα από το στήθος σου πριν βάλεις το νεογνό να θηλάσει.

 

Γιατί το μωρό μου παίρνει λιγότερο βάρος από τα άλλα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα;

Τα νεογέννητα που θηλάζουν, ενώ τους πρώτους 3-4 μήνες παίρνουν το ίδιο ή και περισσότερο βάρος από αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα, στη συνέχεια το βάρος τους λιγοστεύει και τελικά είναι μεν πιο λεπτόσωμα αλλά και πιο υγιή.

 

Μέχρι πότε μπορώ να θηλάζω;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF τα μωρά δεν χρειάζονται άλλο γάλα για τους έξι (6) πρώτους μήνες της ζωής τους. Συστήνουν τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι (6) μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια συνδυαστικά με την προσθήκη θρεπτικών στέρεων τροφών.

 

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω με το φαγητό του;

• Όταν δεν ξυπνάει εύκολα για να θηλάσει ακόμη κι αν έχουν περάσει τέσσερις (4) ώρες από το τελευταίο του γεύμα.

• Όταν θηλάζει πολύ λίγο (λιγότερο από 10 λεπτά).

• Όταν οι θηλαστικές του κινήσεις είναι αδύναμες, έχοντας χάσει πάνω από το 8% του βάρους γέννησης.

• Όταν δεν έχει ξεπεράσει το βάρος γέννησης τη 14η ημέρα ζωής.

• Αν παίρνει λιγότερο από 20 γραμμάρια βάρος την ημέρα

• Όταν βγάζει ακόμα μικρές πράσινες κενώσεις μετά την 5η ημέρα ζωής.

• Εάν έχει λίγα σκούρα κίτρινα ούρα και βρέχει την πάνα του λιγότερο από έξι (6) φορές την ημέρα.

• Αν δείχνει συνέχεια πεινασμένο μετά τα γεύματα ή ξυπνάει για να φάει νωρίτερα από μιάμιση ώρες μετά το προηγούμενο γεύμα.

 

newborn baby myholydays

 

Το γάλα μου, μου φαίνεται ελαφρύ. Μήπως δεν κάνει για το παιδί;

Όχι βέβαια. Το γάλα έχει πάντα όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη θρέψη του παιδιού, όσο ελαφρύ κι αν φαίνεται με το μάτι.

 

Είναι αλήθεια πως θα πρέπει να πίνω πολλά υγρά τώρα που θηλάζω;

Τα πολλά υγρά δεν κατεβάζουν περισσότερο γάλα. Φρόντισε να παραμένεις ενυδατωμένη χωρίς να κάνεις υπερβολές.

 

Πώς πρέπει να είναι οι κενώσεις του και πόσες κενώσεις πρέπει να έχει;

Τις πρώτες 2-3 ημέρες τα κακά του βρέφους έχουν τη μορφή πίσσας. Στη συνέχεια οι κενώσεις γίνονται πράσινες και από την πέμπτη (5η) ημέρα και μετά είναι μαλακές και κίτρινες. Συνήθως το βρέφος ενεργείται είτε μετά από κάθε γεύμα ή έχει τουλάχιστον τρείς με τέσσερις κενώσεις την ημέρα. Από τον 3ο μήνα όμως ο αριθμός των κενώσεων μειώνεται και μπορεί να κάνει μία κένωση κάθε 5-7 ημέρες. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

 

Πηγή: Νεογνολογικό Τμήμα Γ.Ν. ΑΘΗΝΩΝ ‘ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ΄Α. ΠΕ.Σ.Υ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

AMED Logos DRAFT 7

 

alkyoni logo

 

logo nutrilove

 

iyp lg

© Copyright 2020 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki