Τι αλλάζει για τα Μυστήρια;

  • Share it:

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τα μυστήρια, ισχύει από τις 06/06/2020 μέχρι τις 9/7/2020, όπου πλέον θα επιτρέπονται έως και εκατό (100) άτομα εντός του ναού.

Ο αριθμός των πιστών που μπορούν να συμμετέχουν καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 5 τ.μ., με απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Στον υπολογισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν μη λατρευτικές δραστηριότητες.

Για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι τα εκατό (100) άτομα. Για παράδειγμα ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχθεί ως εξήντα (60) πιστούς. Αντίθετα ένας χώρος από 500 τ.μ. και άνω μπορεί να δεχθεί το μέγιστο εκατό (100) άτομα. Επιπλέον συνίσταται η χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού, μιας και στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο.

 

weddings MHD

 

Με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου προσώπων στο χώρο λατρείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρείται η απόσταση μεταξύ τους. Ο φυσικός αερισμός των χώρων λατρείας είναι υποχρεωτικός καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού, πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και φυσικός αερισμός με ανοικτές πόρτες και παράθυρα.

Στην εγκύκλιο που έχει σταλεί στις μητροπόλεις γίνεται σαφές πως δεν επιτρέπεται η τέλεση των μυστηρίων στους προαύλιους χώρους, παρά το γεγονός πως η κοινή υπουργική απόφαση δεν ήταν απαγορευτική και ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων και υπαίθριων συναθροίσεων.

 

© Copyright 2020 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki