Τα νέα μέτρα για τα μυστήρια

  • Share it:

Διευρυμένο ωράριο, αύξηση του αριθμού των καλεσμένων και μουσική χωρίς χορό!

Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων της άρσης των μέτρων του lockdown, ο Νίκος Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι οι περιορισμοί των μετακινήσεων και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται στις 01.30. Το άνοιγμα των εκδηλώσεων ξεκινά τον Ιούνιο με μέγιστο αριθμό τα εκατό (100) άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Ευχάριστο νέο και η επαναφορά της μουσικής σε εξωτερικούς χώρους στους οποίους όμως επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Από 01/07/21 έρχεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με την αύξηση του μέγιστου αριθμού των καλεσμένων στα 300 άτομα. Το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας παύει να ισχύει, πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

 

weddings MHD

 

Η χρήση μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότηταςΑπό την υποχρέωση εξαιρούνται:

  • Οι ιερείς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει, όπως ιεροψάλτες
  • Τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, πχ αναπνευστικά προβλήματα
  • Τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών.

Στις περιοχές χωρίς έντονο επιδημιολογικό φορτίο, ο αριθμός των πιστών που μπορούν να συμμετέχουν καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 5 τ.μ., με απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Στον υπολογισμό περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν μη λατρευτικές δραστηριότητες. Για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι τα εκατό (100) άτομα. Για παράδειγμα ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ. μπορεί να δεχθεί ως εξήντα (60) πιστούς. Αντίθετα ένας χώρος από 500 τ.μ. και άνω μπορεί να δεχθεί το μέγιστο εκατό (100) άτομα.

Με ευθύνη του κατά νόμο υπεύθυνου θρησκευτικού λειτουργού εφαρμόζεται σύστημα ελεγχόμενης εισόδου προσώπων στο χώρο λατρείας, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρείται η απόσταση μεταξύ τους. Ο φυσικός αερισμός των χώρων λατρείας είναι υποχρεωτικός καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού, πρέπει να εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και φυσικός αερισμός με ανοικτές πόρτες και παράθυρα. Στην εγκύκλιο που έχει σταλεί στις μητροπόλεις γίνεται σαφές πως δεν επιτρέπεται η τέλεση των μυστηρίων στους προαύλιους χώρους, παρά το γεγονός πως η κοινή υπουργική απόφαση δεν ήταν απαγορευτική και ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους, αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων και υπαίθριων συναθροίσεων.

 

© Copyright 2021 | Weddings – Christenings – Motherhood | Created by Elvira Mavraki